Wat is oorsmeer?

oorsmeer afbeeldingEen andere naam voor oorsmeer is oorwas of cerumen. Het oorsmeer wordt in uw oren aangemaakt in 1000-2000 oorsmeerklieren. Het bestaat uit een mengsel van talg, haartjes en keratine (dit is een bestanddeel van de huid). Het bevat ook huidschilfers die af zijn gestoten. Er zijn verschillende soorten oorsmeer. De vorm van oorsmeer die in Nederland het meeste voorkomt verandert als het nat is van kleur en van consistentie als het ouder wordt. Als het over droog oorsmeer gaat, dan is dat vanaf het begin af aan al hard en brokkelig. Normaal gesproken zit het oorsmeer alleen in uw buitenste deel van de oren (dicht bij de uitgang). Als u last heeft van oorsmeer, dan wilt u het oorsmeer verwijderen omdat het tot klachten kan leiden of al heeft geleid.

Verstopt oor en de gehoorgang

Als er naar de gehoorgang wordt gekeken dan kan er gezegd worden dat deze bij volwassenen 2,5 cm lang is. Deze eindigt in uw trommelvlies, dit is de scheiding met het middenoor. De gehoorgang kunt u zien als een soort koker, hij is ongeveer een cm doorsnede en hij is bekleed met huid. Als er zich oorsmeer bevindt in uw oren kan het zijn dat u er geen last van heeft, maar wanneer er meer oorsmeer komt te zitten of het wordt nat, dan kan het klachten geven en dan wilt u uw oren schoonmaken. Schone oren hoort een stuk beter dan met veel oorsmeer in uw oren!

Functies oorsmeer

Oorsmeer heeft een aantal functies. Het oorsmeer beschermt tegen vocht, het beschermt de dunne gehoorganghuid ook tegen uitdroging en het vaagt kleine onrechtmatigheden weg, zoals vocht, maar ook stof en insecten. Het is tevens de afweer van ziekmakende bacteriën en schimmels. Last van oorsmeer? Schoonmaken oren helpt! U kunt het om te beginnen met een beetje lauw water proberen wanneer u gaat douchen.